Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Moravská identita je životní pocit kterým vás těžko může naplnit nějaký Zlínský kraj." Argumentačně jeden z nejlepších blogů na moravské téma, na hony vzdálený tupému národovectví. Upřímně odpůrci Moravy by měli pochopit, že to není jen o efektivitě ale i o srdci, má-li právo bít hanácké, slovácké, valašské srdce, proč ne to moravské? Krajské identity jsou sociální experiment. když byl Václav Klaus na jedné ze svých prvních návštěv na Vysočině, tak se tam na mítínku (bylo to na moravskobudějovicku) ozvali lidé, že se necítí být doma na Vysočině, že chtějí zpět do Jihomoravského kraje, na což Klaus typicky podrážděně reagoval, že už přece máme ustavené kraje a basta!  Pro toto lidé cinkali klíči v listopadu 1989?

0 0
možnosti

?8-o?Slezané jsou Slezané a ne Moravané! Osobně bych místo nesmyslných 14 tzv. krajů raději viděla ČR členěnou na Čechy, Moravu a Slezko. Jistě by to vyšlo levněji, ale to by nepřenesly přes srdce ty davy politických prudilů, kteří potřebují vládnout (jak již mnohokrát za svého hejtmanského působení zdůrazňoval jistý MUDr. Rath).

1 0
možnosti

"Slezané jsou Slezané a ne Moravané! Osobně bych místo nesmyslných 14 tzv. krajů raději viděla ČR členěnou na Čechy, Moravu a Slezsko."

Naprosto Vámi souhlasím, jenže to se účelově podsouvá všem moravským hnutím, že údajně ignorují Slezsko, či mluví za něj. Problém však je, že v současnosti žádné hnutí za Slezsko neexistuje. Takže pokud se jednou bude řešit obnova zemského uspořádání, musí se počítat i se Slezskem s tím, že Slezsko s Ostravskem budou tvořit svůj vlastní celek a oprávněně. Osobně si myslím, jak kritizuji kraje, že zrovna dnešní Moravskoslezský kraj svým vymezením jistou logiku má.

0 0
možnosti

Osobně si myslím že samostanost popřípadě nějaká verze autonomie je absurdní. Na druhou stranu myšlenka aby zemské hranice byly aspoň symbolicky zakreslovány do map ČR se mi líbí...

0 0
možnosti

Jedna z věcí, která se mi na vás Moravistech nelíbí, je to, jak si ve svých vyjádřením žonglujete se Slezskem. Někdy píšete o Čechách a Moravě, jindy si vzpomenete, že byste tam měli přdat Slezsko, příště na to zase zapomenete ...

Nelíbí se vám, že moraváci jsou bráni za "svého druhu Čechy", ale lidi žijící ve Slezsku berete za "svého druhu Moravany". 

Jak "Naša zem je Morava a Slezsko."?

Třeba já se cítím být Čechem, který žije v České republice (a ve Slezsku), má národnost českou a státní občanství ČR. Přičemž jsem docela dost slezským lokálpatriotem.

Uznávám, že vzhledem k dlouholetému relativně poklidnému vývoji bez extrémně dramatických přesunů obyvatelstva, se mnozí moraváci mohou cítit patrioty ve smyslu příslušnosti k nějakému národu - takže Moravany. Ale proč by si měli nárokovat, že to tak má být i ve Slezsku?

Být slezským patriotem ve smyslu příslušnosti k národu jde asi docela těžko. Jaký slezský (nebo snad dokonce moravský) národ ve Slezsku? Ve Slezsku se dlouhá staletí poměrně úspěšně prolínaly vlivy polské, německé, české, židovské ev. další. Než si ti naši předkové začali myslet, že tak je to špatně a vlastně by se měli navzájem nenávidět.

Osobně se tedy cítím být slezským patriotem ve smyslu příslušnosti k území a nepotřebuji, aby mi to nějaký Moravista politizoval.

2 0
možnosti

Jsem ze Slezska a také mne to vždy pobaví - kolikrát jsem opravován, když řeknu Slovensko-česká hranice na moravsko-slovenskou hranici, ale ona je tu všude kolem slezsko-slovenská hranice;-)

Moravisté Slezsko popírají aa automaticky ho řadí ke své představě o Moravě, v podstatě jsou tak horší než češi, kteří si Moravu s Čechy nepletou

3 0
možnosti

J45a18n 36S19e80m83i78k

19. 9. 2014 20:53

Ve chvili kdy je i primator prahy z Moraby, nemluve o minulych premierovech etc. by spise byly na miste emancipacni snahy Cechocechu;-)

1 0
možnosti

pan Hudeček je typický produkt polistopadové éry, není Moravan, možná Moravák  ale spíše Čech z Moravy, jestli mi rozumíte co tím myslím. Je to tedy o smyšlení těchto poturčenců z Moravy co do Prahy nalezli. Odkud přišli, rádi zapomínají.

0 0
možnosti

Skotsko mělo alespoň tu ropu ale hodně by mne zajímalo, z čeho by chtěli žít tihle vlastenci. Možná z pronájmu Stodolní, nebo prodají nějakou cihelňu Japoncům

3 0
možnosti

Mám nejen Moravu, ale i Moraváky a zejména Moravanky velmi rád, ale myslím si, že by tam byly ještě větší tunely než v dnešních krajích. Spíš bych se přimlouval za jejich redukci, ale to by byl v Olomouci, Zlíně a Jihlavě kvikot ...;-D

0 0
možnosti

P84a38v47e54l 84M47a38r48e75š

19. 9. 2014 20:45

Jihlava NENI Morava.

Jihlava je stare krslovske horni CESKE mesto.

Na uzemi, které se nazyva Moravou je jeho velmi malá cast

0 0
možnosti

M13i48l56a42n 91R35a23d59e45k

19. 9. 2014 20:20

ja vedel ze se tu objevi nejaky chudinka ktery se bude chtit opicit a nebude ani vedet proc.

3 0
možnosti

Vždyť do Velkomoravské říše patřily i Čechy a to mi stačí, protože Morava je tím středem. A to, že se na prahu Moravy postavilo větší město, je to pořád na prahu Moravy. A Slezsko? to je canc země od Bílé Vody po Mosty u Jablunkova, canc velice razovitý a nesourodý. Pro oživení nejchudší oblasti, to je Osoblažsko, existuje projekt rychlocesty z Ostravy do Nysy v Horním slezsku. Rychlocesta končí zatím dodělávájící se v Opavě. A ve středu toho cance žijí velice rád. A nějaké separatistické cypoviny? ani na um ne.

2 0
možnosti

Tak jest, nesourody a navic razovity. Na tom našem konci jsou po odsunu lidé, pocházející odevšad. A šlonzak od Třinca nemá k člověku z Hané nebo Slovácka mentálně o nic blíž než k člověku třeba z Vysočiny nebo Hradubicka.

0 0
možnosti
Foto

I27v14a83n 96M83a35r91e19k

19. 9. 2014 20:03

!! Už tu krátce po "něžné" jeden takový týpek byl a založil "Hnutí pro samosprávnou Moravu a Slezsko",při svých propagačních akcích v moravských městech dostal párkrát na budku a bylo po "samostatnosti" ! ! ! 8-o;-(!!

5 0
možnosti

Lžete a hloupě. Jestli máte pocit že více jak 600 tisíc podpisů v roce 1991 pod petici za obnovu Moravy a Slezska je nějaká ojedinělá propagační akce, tak jste na velkém omylu. Vymývání mozků po více jak 20 letech ukazuje své plody. Jinak společnost pro Moravu a Slezsko vznikla již na konci 60. let, kdy už tehdy prosazovala trojfederaci. Ano, jistý Gustav Husák s nimi vyběhl ale to už je jen k dokreslení toho, že se nakonec Československo o 25 let později rozpadlo.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS