Obnovme Moravu, obnovme Čechy. Kraje jsou jen prázdné nádoby a trampolíny do Prahy

3. 10. 2016 20:51:12
Nedávno mě pobavilo stěžování Pardubického hejtmana Martina Netolického na systém čerpání evropských dotací...

„Z nastavení čerpání rozhodně nejsem nadšený, jelikož bohužel jdeme cestou stále složitějších programů, a tak dnes máme 14 krajských akčních plánů a přes 200 místních akčních plánů. Byť je to komplikace, kterou si Česká republika sama vymyslela, tak se s tím musíme poprat, a jsem přesvědčený, že se nám to také povede,“ píše se v oficiálním vyjádření kraje.

Paradoxně to byl hejtman sám, kdo zmínil problém, který má řešení. Je to řešení osvědčené stovkami let, najdeme ho i u našich sousedů, a umí se hladce vypořádat s problémem malé velikosti samosprávných celků. Jsou to země Čechy, Morava a Slezsko.

Morava dnes žije rozdrolená do 7 krajů. Poměrově ji v krajích zastupuje 240 zastupitelů, místo 150 poslanců, které měla dříve. Morava má asi stejný počet obyvatel jako Velkopolské vojvodství v Polsku, nebo svobodný stát Sasko. Ten svoji vládu zvládá s polovinou zastupitelů, má jen 124 zemských poslanců. Sasko si může rozhodnout o zákazu kouření v hospodách, svém vnitřním uspořádání na nižší celky, osnovách ve školách i prazdninách v nich. Spolkové země nemusí škemrat o drobky ze státního rozpočtu, ale získávají celou třetinu vybraných daní.
Dnešní spolkové země se často podobají dřívějším zemím a knížetstvím. Díky tomu má Němec ještě jednu svoji hrdou identitu a domov. Tady jsem zatím hrdého Vysočince ještě nepotkal.

Především jsou ale Velkopolsko a Sasko dostatečně velké na to, aby mohly samy čerpat evropské peníze. U nás byly kraje navrženy příliš malé, a doslova se s nimi handlovalo podle místních zájmů.

„(...) začít ráno s osmi kraji a nevědět, jestli jich večer bude 14, nebo 22... To je přece šílené! Vznikly kraje, které vůbec vzniknout neměly, a zničila se tisíciletá zemská hranice mezi Čechami a Moravou. Prorokuju, že to se jednou vymstí - Morava si ještě o tu hranici řekne."
Petr Pithart

Kvůli dotacím pak Česká republika začala vykazovat takzvané "Regiony soudržnosti". Liberecký, Královehradecký a Pardubický kraj se tak tvářily pro Brusel jako jeden územní celek. Samotná Česká republika je přitom vykazována pro EU jako stát, tak jako historická země.

Absurdní? To není konec. Po různých korupčních průšvizích v těchto strukturách na čerpání dotací, které jsou běžným občanům neviditelné, byly dotace "integrovány" do integrovaného regionálního programu na Ministerstvu pro místní rozvoj. Evropské peníze, které mohly proudit přímo do regionů, tak mají dalšího prostředníka v Praze. Regionální až by jeden brečel.

Často je nám vytýkáno, že země už nemají svoji společnou agendu a problémy. Není to pravda.
Samotná Morava by mohla již dříve řešit fakt, že její tři největší města spojuje skoro z poloviny jednokolejná trať, místo plánování rychlostních tratí do Prahy.

Samotná Morava by nikdy nedopustila, aby se zrušily spoje do jejich okrajových oblastí, které dnes své domovské kraje v rámce úspor poškrtaly, jen aby je těsně před volbami slavně obnovily. Moravskotřebovsko a nezájem Pardubic o dopravní obslužnost tohoto kusu Moravy to demonstruje celkem přesně.

A Morava především musí řešit fakt, že do roku 2051 ztratí okolo 12% svých obyvatel ve prospěch středních Čech. Odejdou přitom hlavně mladí a vzdělaní lidé. Tento údaj za Moravu jako celek dnes přitom ve statistikách, které vznikají v Praze, samozřejmě není uváděn. Jde jej ale dohledat a zpracovat z dat demografické prognozy ČSÚ z roku 2014.

Dnešní kandidáti v krajských volbách nám často slibují věci jako bezpečnost, sociální jistoty a další velmi nekonkrétní věci. Nemohou totiž dělat nic jiného. K řešení skutečných problémů naší země nemají zásadní nástroje. (Srovnej: existence Zemské policie v Německu) Hejtmanství jsou spíše trampolínami do Prahy a nebo měkkým dopadem zpátky z ní.

Jak z toho ven?

Upřímně, volte koho chcete. Ještě jsem totiž neviděl volby, které by v daném kraji rozhodovalo nějaké krajské téma. Vždy jde o jakési referendum o vyjádření nespokojenosti s aktuální vládou. Tyto volby pravděpodobně budou jiné, a vládní strany dost možná zabodují. Co to pro vás znamená ve vašem kraji? V zásadě nic. Současní kandidáti na hejtmany se totiž ani nesnaží nějaká regionální témata vymyslet. Reálně jsou totiž spíše volenými prefekty centrální správy. A kdo z nich by si to chtěl rozházet v Praze kvůli nějaké vlastní aktivitě? Nebuďme naivní.

Jde to změnit?

Je to v zásadě jednoduché a proto tak těžké. Čím více lidí se ve veřejných debatách bude politiků ptát na jejich názory na Moravu, co dělají pro Moravu a hlavně pro Moravany, tím více vytvoří neformální poptávku. Žijte své životy jako hrdí Moravané a dávejte to najevo ostatním.

Jasně, jsou mezi námi Valaši, Laši, Dolňáci, a spousta dalších identit. Ale všichni dohromady jsme i Moraváci, nebo klidně i Češi z Moravy, občani jedné Republiky, která může být spravována lépe. Efektivní a levnější správa veřejných věcí bude totiž dobrou zprávou pro každého, i kdyby se včera nakrásně přestěhoval na Moravu z Jokohamy.

PS: Já volím samozřejmě Moravany. Společně s Monarchisty jde o jedinou antisystémovou stranu která je demokratická, liberální a nevolá po násilných řešeních. Antisystémovou stranu v tomto připadě myslím jako stranu která volá po zásadních změnách v ústavě, tj. systému.

Autor: Radek Král | pondělí 3.10.2016 20:51 | karma článku: 29.58 | přečteno: 1420x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2239
Jenom další Moravan, který chce znovu svoji zemi vidět jak hrdě kráčí vedle Čech a Slezska. Vzpřímeně a v samosprávném celku, nikoliv zmrzačenou na prosté kraje. WWW.NASAMORAVA.EU - FB.ME/NASA.MORAVA

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...